Solenergi som det borde vara
Många är nyfikna på solenergi men vet inte var man ska börja. Detta är ett bra ställe!
Är ni några stycken, t ex en samfällighetsförening, kommer vi gärna över och håller ett litet föredrag. Men du kan också hitta det mesta här på våra sidor.
1 Förutsättningar
Varför vill just du ha ett solenergisystem? Av ekonomiska skäl, eller miljöskäl – eller lite av bägge? Eller saknar du kanske el i din stuga och vill ändå ha lite eldrivna bekvämligheter.
Under rubriken Teknik kan du se vilka olika lösningar som finns och vad som passar dina förutsättningar.
Har du t ex bra takytor och vill skapa el – ja, då är det solceller som gäller. Men har du redan ett vattenburet värmesystem och inte så stora tak kanske du ska överväga en solfångare som ger varmvatten. Solfångare ger 4-5 gånger mer energi än solceller på samma yta.
Tänk på att solpaneler inte behöver sitta på ett lutande tak. De kan lika gärna monteras på en ställning på marken eller t o m fästas på en platt yta eller en vägg.
2 Ekonomi
Den vanligaste frågan jag får från nyfikna är ”lönar det sig?”. Svaret är ”det beror på”. Jämfört med vad? På lång eller kort sikt och hur mycket vill och kan du satsa?
Några tumregler:
Läs mer under Ekonomi.
”Tänk på att solpaneler inte behöver sitta på ett lutande tak. De kan lika gärna monteras på en ställning på marken eller t o m fästas på en platt yta eller en vägg.”
3 En första kontakt
Vi kan ge dig riktvärden om pris mm på telefon eller via ett mail, men bäst är att träffas för att se taktyp (eller annan lämplig plats), riktning, befintlig uppvärmning mm.
Efter detta får du en offert på ett nyckelfärdigt system – eller vill du kanske göra en del själv?
4 Planering
Om du beställer av oss tar vi fram en arbetsplan. Det kan t ex behövas byggnadsställningar och förändringar i ditt befintliga elsystem.
Vi kontaktar elnätsägaren och gör en s.k. föranmälan. De skickar ett installationsmedgivande och en del information som behövs för inställning av systemet.
För solfångare är byråkratin minimal men installationen kan bli mer komplicerad beroende på utrymmen, rördragning, integration med andra system mm.
5 Installation
Nu kommer först en leverans med alla delar, och några dagar senare kommer ett gäng som monterar upp allt och driftsätter systemet.
Innan vi åker hem får du ett driftsättningsprotokoll och annan dokumentation. Vi går igenom systemet med dig och rätar ut alla frågetecken som kan finnas kvar.
6 Färdiganmälan
För solceller skickar elektrikern nu in en färdiganmälan till elnätsbolaget. De kommer nu ut och byter elmätare till en som kan skilja på in- och utgående el.
Nu kan du slutföra avtalet med din el-leverantör och eventuellt göra en anmälan för elcertifikat, se under Ekonomi.
Grattis!
Din anläggning producerar nu antingen el eller varmvatten i flera decennier. Och du bidrar till ett bättre klimat på vår jord.
Vi tar uppdrag i områden en timme från Flen. Stora som små anläggningar och gör specialanpassningar för att du ska få ut det mesta av din investering i solenergi!